U bent hier: Advies & Service>Verftips en Behangtips>Schilderen? Goed voorbereid aan de slag!

Schilderen? Goed voorbereid aan de slag!

Veiligheid is belangrijk bij alle klussen in en om huis. Dat geldt ook als je gaat schilderen. Maak vooraf een lijstje met spullen die je nodig hebt. Denk niet alleen aan de juiste verf, afplaktape en schuurpapier maar ook aan beschermmiddelen zoals een veiligheidsbril, stofmasker gehoorbescherming en de juiste kleding.

 • Klussen op ladder samen

  Veiligheid

  Voordat je met schilderen begint is het belangrijk te zorgen voor een veilige werkplek. Als er op hoogte geschilderd moet worden, gebruik dan goed en stabiel klimmateriaal. Zorg ervoor dat de werkplek vrij is van obstakels. Gebruik in huis een kamersteiger of keukentrap en verplaats deze als je ergens niet bij kunt. Ben je aan het schilderen, dan moet de ladder ongeveer een meter uitsteken boven de plek waar je schildert. Staat je ladder op zachte grond, gebruik dan een houten plank onder je ladder tegen het wegzakken. Draag goed schoeisel en houd je handen vrij door spullen in een bakje of emmer te doen en aan een touw omhoog te hijsen. Bij Deco Home zijn er speciale emmertjes verkrijgbaar om je schildersspullen in te doen.  Moet het houtwerk nog geschuurd worden, draag dan een fijnstofmasker. Ga je schuren met een schuurmachine, zorg dan  voor gehoorbescherming door oordoppen of oorkappen te gebruiken.  Om oude verflagen te verwijderen zou je in plaats van schuren of een afbijtmiddel ook kunnen kiezen voor een verfföhn. Je hebt dan geen last van stof en lawaai.

  Tip: Staat je ladder goed?
  Ga voor de ladder staan met je voeten tegen de staanders. Controleer nu of je met horizontaal gestrekte armen een trede kunt vastpakken. Nu kan de klus beginnen.

 • Schilder Verf producten

  Goed ventileren bij binnen schilderen

  Schilderwerk droogt sneller wanneer je voldoende ventileert. Bovendien is het beter voor je  slijmvliezen, luchtwegen en huid. Gebruik zoveel mogelijk verf met minder terpentine. Verf op waterbasis is zeker aan te raden voor binnen. Hierdoor spaar je het milieu en je eigen gezondheid.

  Voor het allerbeste resultaat koop je verf die goed is afgestemd op de toepassing. Dus bijvoorbeeld muurverf voor je muren en een lakverf of beits voor hout.

 • Kozijn schilderen Kozijn schilderen

  Buitenschilderwerk: controleer elk jaar

  Als de verflaag langer meegaat, bespaar je verf, verfafval en tijd. De verflaag gaat langer mee door hem minstens eenmaal per jaar met wat water schoon te maken.  Neem bij het ramen zemen deuren en kozijnen mee. Verwijder met een sopje van bijvoorbeeld groene zeep mosaanslag, dode insecten, vogelpoep en klimplanten. Controleer ook eens per jaar of er geen scheuren en barsten in het schilderwerk zitten. Vooral de liggende delen zijn belangrijk om te controleren. Scheurtjes en barsten herstel je door de plek plaatselijk op te schuren en over te schilderen.

 • Kwast lichtblauw Verfpot
  Binnen schilderen

  Oude kwasten en lege potten verf

  Zitten er nog restjes verf in de kwast en het verfblik? Lever ze dan in als klein chemisch afval bij je gemeente. Lege verfblikken en kwasten met restjes uitgeharde verf hoeven niet apart te worden ingeleverd. Voor meer info kijk op: milieucentraal.nl. Bij Deco Home kan je terecht voor goede gereedschappen en verf, zodat je veilig aan de slag kunt!

  Tip: verfblik bewaren
  Nog verf over? Sluit het blik goed af, draai het blik om en zet het daarna weer rechtop. Er kan nu geen lucht
  bij, dus minder kans op een vel in de verf.

 • Buitenschilder op trap

  Wanneer kan ik het beste buiten schilderen?

  Het schilderen van buitenwerk kan het beste gebeuren in de lente, zomer en vroege herfst. In het voorjaar en najaar moet je er wel op letten dat er zich geen condens op het schilderwerk vormt. In de zomer kan je langer doorschilderen. Begin zodra er geen condens meer aanwezig is aan het begin van de dag en schilder niet te lang door. Want dan ontstaat er condensvorming op het schilderwerk dat nog niet droog is.

  Schilderen in de winter is mogelijk. Dit kan met verf die hiervoor geschikt is. Er zijn bij Deco Home speciale verven om te schilderen bij lage temperaturen. Vraag hiernaar in de winkel.

 • Buiten schilderen tip

  Zomertip

  Het is mooi als het droog en zonnig weer is. Toch is het wel opletten met schilderwerk aan de zonkant van de woning.  De nieuwe verflaag droogt in de zon te snel en er kunnen blaasjes in in de verf ontstaan. Schilder altijd 'achter de zon' Zo droogt de verf geleidelijk op en geeft het een mooi strak eindresultaat.

 • Hoe schilder je een afbeelding op de muur of op een kastje?

  Dat doe je door middel van projectie. Breng voordat je start eerst 1 of 2 grondlagen aan. Wil je een muur in de kinderkamer gaan verven? Gebruik dan acrylverf.

  Dit is verf op waterbasis. Deze verf is geurarm en snel droog. Dat is handig als je meerdere kleuren over elkaar wilt gebruiken. Heb je kleine hoeveelheden nodig? Geen probleem, wij mengen veel soorten verf op kleur in kwart liters. 

 • Openingstijden

  Opmerkingen: Donderdag koopavond - 21:00. Gratis parkeren voor de deur.

 • Deco Home Van der Kaap

  Hoofdstraat 8
  9561 JA Ter Apel
  Telefoon (0599) 58 14 15
  Fax (0599) 58 77 22
  E-mail info@decohomevanderkaap.nl

BACK TO TOP